Harry Potter and the Cursed Child – Recenzie Carte

hp15_q4_square_ls_pottermore

HARRY POTTER SI COPILUL BLESTEMAT, scrisa de JK Rowling Jack Thorne, e a 8-a carte din seria Harry Potter, aparuta sub forma unei piese de teatru.

Au trecut 19 ani de la ultima aventura a lui Harry Potter si prietenii sai, care acum au copii la randul lor si se confrunta cu viata de adult. Mai putin Ron, care e mai mult sau mai putin la fel de goofy.

Copii lor sunt hazli. Rose de exemplu, fiica lui Hermione si a lui Ron deja si-a dat seama cum sta treaba cu popularitatea:

Rose catre Albus:  Eu sunt o Granger-Weasley, tu esti un Potter – toti vor vrea sa fie prieteni cu noi – putem sa alegem pe cine vrem.

Albus Severus Potter – copilul lui Harry e un ungrateful little sh#t care e nevoit sa existe in umbra tatalui sau.

Albus catre Harry: Ce crezi ca s-ar fi intamplat? Ne-am fi imbratisat, ti-as fi spus ca te iubesc? Asta ai fi crezut? Asta?

Ouch. Aplicati apa rece pe rana 😀

Fiul lui Malfoy – Scorpius e pe departe personajul meu preferat. Timid si retras, are printre cele mai bune replici:

Albus isi imbratiseaza prietenul. Cu inversunare. Raman asa pentru o secunda. Scorpius e surprins. 

Scorpius: Okay. Hello. Um. Ne-am mai imbratisat pana acum? Noi ne imbratisam de obicei?

Ce cute e. Lucius si Draco ar fi mandri de fiul lor fioros. Pentru mine, el e adevaratul EROU acestei carti.

Ce NU mi-a placut:

Am inceput sa o citesc avand mari asteptari, dar pe parcurs mi-am dat seama ca nu citesc a 8-a carte din serie, ci un fan fiction canonizat, compus din 90% dialog.

A venit ca noua generatie sa mearga la Hogwarts, sa-si faca prieteni pe viata, sa aiba tot felul de aventuri.  Din pacate Albus se imprieteneste doar cu Scorpius si 3 ani trec in 3 pagini.

Character development e apropiat de zero, personajele noi care apar sunt unidimensionale si fara pic de haz. Personajele vechi deja stabilite sunt singurele care tin impreuna toata actiunea. Daca le scoatem din poveste, avem un short story de 20 pagini.

Malfoy e suspectat ca ar fi copilul lui Voldermort si Potter e plasat in Slytherin. Impreuna se decid sa fure un time turner  pentru a mearge inapoi in trecut pentru a-l salva pe Cedric Diggory (Edward din Twilight).

Acest plot device subtire nu mi-a picat bine deloc, in special pentru ca exista multiple episoade din Family Guy unde personajul merge inapoi in timp, revine, vede ca totul s-a schimbat radical, merge din nou, revine si tot asa pana cand isi da seama ca mai bine era inainte.

Voi ce ati face cu un time turner?

tumblr_inline_nyid9xbgaa1sx2j80_500

Ce mi-a placut:

Chiar daca nu are cea mai grozava intriga, mi-a placut sa-i vad din nou pe Hermione, Harry si Ron. Pana si Snape revine, chiar si Dumbledore mai apare din cand in cand intr-un tablou sa stea la o conversatie.

61133360-b63c-0133-4516-0663c71bf1a7

A fost nostalgic. Oricat de slaba a fost scrisa, nu ma pot gandi decat la faptul ca mai sunt aceste 330 pagini in care personaje indragite din copilarie prin viata din nou si ne delecteaza cu cate o mini-aventura, poate chiar ultima.

tumblr_mqs6l2gxs41syeot2o1_500

In concluzie: Fie vremea cat de rea, tot voi citi orice urma de poveste canonizata din seria Harry Potter, chiar si scrisa in graba pe jumate de servetel de JK Rowling. Ah fandom.

Deci, recomand cu drag fanilor:

87

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *