“Romanians are coming”. Serialul britanic care a şocat România.

Channel 4 a scos un nou serial care prezinta povestile unor romani (de etnie rroma) care au mers in Anglia la munca. Auzind titlul serialului si vazand trailerul de la primul episod, cohoartele de romani au sarit indignati si ofensati de aceasta „bataie de joc”.

Dintre aceştia, puţini s-au uitat la serial. Probabil pentru că nu are subtitrare.

Eu am reusit sa il vizionez si pot spune ca e o lucrare care stie foarte bine ce vrea sa fie – un documentar superb. Defineste foarte bine linia dintre rromii care merg la furat/cersit si cei care se duc sa munceasca (fie ei de etnie). Nu se pretind a fi altceva. Povestile lor sunt reale, dramatice si partea cea mai interesanta e ca in viata de zi cu zi nu ai tine cu ei, le-ai arunca un “cocalar” sau “prost” si te-ai intoarce la ale tale. In documentarul acesta, vrei ca ei sa reuseasca, ti-e drag de ei si speri sa isi gaseasca de lucru. Ii identifici ca si romani si fie ce-o fi vrei sa strigi “Hai Romania!”.

Cei de la Channel4 au reusit sa creeze o diferenta clara intre rromii care merg la cersit si furat si acele persoane care vor sa mearga sa lucreze. Si povestea e spusa prin ochii acelor putini care chiar se chinuie sa faca ceva cu viata lor acolo, cu toate ca sunt in minoritate, au sanse mici, recompense mici si din cand in cand viata le mai serveste o palma. Dar in spiritul romanesc, se ridica sa o mai primeasca si pe a 2-a.

Nu imi pasa ce zice lumea despre acest documentar. E real, e bun, e ce trebuie. Nu se face discriminare, nu se instiga la ura si intoleranta. Ba chiar opusul. Acum daca am putea cumva sa rezolvam cealalta problema.

28 Comments

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte Articolul Precedent:
rp_131111_warancients.jpg
War of the Ancients – de Richard A. Knaak | Recenzie Carte

La cateva luni dupa Batalia de pe muntele Hyjal, care a pus capat invaziei Burning Legion (o alianta de demoni,...

Închide