The Martian de Andy Weir – Recenzie carte

The Martian de Andy Weir e cea mai buna carte Science Fiction a anului 2014 conform Goodreads. Stiinta e atat de corecta in carte incat credeam ca citesc fapte care s-au intamplat in realitate.

Acum 6 zile, Mark Whatney a fost unul dintre primii oameni ce au pasit vreodata pe Marte. Acum cu siguranta va fi prima persoana care va muri acolo.

Dupa ce o furtuna de nisip aproape l-a omorat si echipajul sau e fortat sa evacueze in timp ce il cred pierdut in actiune, Mark se trezeste singur pe Marte fara nici un mod de comunicare cu Pamantul. Inca nu stie cum va muri – foamete, lipsa de oxigen, mediul inconjurator ostil. Tot ceea ce stie e ca nu e gata sa se dea batut. Folosindu-se de ingeniozitatea sa si cunostiintele sale in inginerie mecanica incearca sa supravietuiasca impotriva inevitabilului.

Mark ne povesteste actiunea la persona I prin intermediul jurnalelor audio pe care le tine, in cazul in care cineva reuseste sa le gaseasca peste zeci de ani. Povestea incepe asa:

„I’m pretty much f#cked. That’s my considerate oppinion. F#cked.” E foarte amuzant cum incearca sa-si puna in aplicare cunostiintele si de fiecare data Marte ii mai arunca un obstacol. Mi-a placut cum am putut sa ii urmaresc progresul pe harta planetei Marte si cum autorul a pastrat un grad de realism demn de invidiat pentru un roman SF.

La un moment dat Mark trebuie sa faca un foc mic si rupe bucati dintr-o cruce de lemn mentionand ca acum va fi vulnerabil la potentiali vampiri martieni acum ca a distrus singurul obiect religios de pe planeta 😀

Scoate un laptop in atmosfera de afara si displayul se stinge instant. La care spune: Stiati ca L din LCD vine de la lichid? Eu nu stiam. Ar trebui sa le las review negativ. „Am dus produsul pe alta planeta, l-am scos afara si s-a stins. 0/10”

Sunt momente in care actiunea se invarte in jurul celor de la NASA, care la un moment dat descopera ca e viu vazand poze din satelit si intrebandu-se cum l-ar afecta psihologic situatia lui si oare la ce se gandeste in acest moment. Intre timp – Jurnal: SOL 61 Cum se face ca Aquaman poate controla balene? Sunt mamifere. Nu are nici o logica.

Am invatat multe despre Marte, despre inginerie, botanica, am râs, m-am emotionat. Am trecut printr-o experienta unica alaturi de Mark Whatney si recomand cu drag cartea oricui ii place genul Science Fiction.

Initial cartea a fost publicata gratuit pe site-ul autorului in 2011, a ajuns best seller in 2014 iar in Noiembrie 2015 va iesi filmul regizat de Riddley Scott in care vor juca numar imresionant de actori A listeri, in frunte cu Matt Damon. In 2013 am avut Gravity, in 2014 Interstellar iar anul acesta vom avea The Martian. Imi place directia in care se indreapta Hollywood 🙂

136

10 thoughts on “The Martian de Andy Weir – Recenzie carte

  1. foarte tare! Si foarte interesant. Si ma duc sa-mi caut cartea pe undeva. Si ar trebui sa scrii mai des pe blog ca sa nu mai caut eu chestii interesante, sa le gasesc aici la tine. 1 sfat: cand pui link pe text in articol bifeza „open link in a new window/tab” ca sa nu mai plec de pe postare cand dau clik pe harta planetei Marte. 😛

  2. Pingback: Marţianul| Recenzie film – Kitzcãu blog | Kitzcãu Blog

  3. Pingback: Marţianul| Recenzie film – Kitzcãu blog | Kitzcãu Blog

  4. Pingback: Cele mai bune filme pe care le-am văzut în 2015 | Kitzcãu Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *