Vizita in HD Ziua 1 – Parcul din Simeria si Castelul din Hunedoara

Dupa vizita la fermele ADO, ne-am indreptat spre Parcul Dendrologic din Simeria. 70 de hectare de plante exotice si locale care asteapta a fi vizitate. Parcul contine unii din cei mai rari arbori din lume si pentru pasionatii de plimbari, e locul perfect.

Ba chiar se organizeaza plimbari aici in fiecare Duminica la ora 12.

Dupa plimbarea lunga din parc, am luat pranzul la Mercur Grand-Ballroom cu primarul Simeriei – domnul Emil Rîşteiu. Prima ordine a zilei – Mercur Grand Ballroom are un candelabru superb si servirea e de nota 11. A doua ordine a zilei, Parcul nu o duce prea bine. Lumea nu prea il viziteaza din lipsa de publicitate si activitati. Cauza ar fi ca parcul nu este in custodia primariei, ci a ICAS SIMERIA care sunt axati pe cercetare si nu prea au tangente cu turismul.

Atata timp cat parcul nu este valorificat si dezvoltat d.p.d.v. turistic, lucrurile vor decurge in urmatorul mod: „Care parc? Este parc la Simeria? Ce stie sa faca?” Sa va dau un exemplu concret de un lucru ce ar putea sa creasca interesul pentru minunatia aceea de copaci uriasi. O tablita care nu doar arata numele plantei, ci si de unde a fost adusa, poate si o mica poveste atasata, un mic istoric.

Amenajarile sunt reusite, fie ele putine, dar cu cat mai multe cu atat mai bine. Un mic gardulet, o bancuta, un semn cu harta parcului (are totusi ceva suprafata si lumea se mai pierde).

Acum ceva timp, Sebastian Bargau a organizat un eveniment sponsorizat numit Oul de 1.000 de lei. A ascuns un ou in Parcul Simeria si a pus indicii pe pagina evenimentului pe Facebook. Cine a gasit oul a castigat premiul cel mare. Parcul a primit peste 100 de vizitatori care erau dornici de aventura, oameni care au platit bilet si au ajutat la mentinerea parcului. Concursurile sunt intotdeauna binevenite 🙂

Pentru cei interesati, exista ruta Deva-Simeria sau Hunedoara-Simeria care ar trebui sa coste undeva la 5 lei si autobuzele pleaca odata la 20 de minute.


Ca tot am batut un apropo de Hunedoara, urmatoarea atractie turistica pe lista noastra a fost Castelul Huniazilor. Din Deva exista transport public pana la autogara HD dar apoi dupa preferinte se ia un taxi pana la castel sau se poate merge pe jos intr-o plimbare de 30 minute.

Castelul Corvinilor

Castelul nu prea are nevoie de introducere, cu toate ca multi localnici nu prea dau pe aici. De multe ori doar turistii stiu sa aprecieze cu adevarat acest monument care a fost pastrat intact timp de 7 secole. Ca sa fim corecti, s-a tot lucrat la el 5 secole. (E o gluma cu Dorel pe acolo pe undeva)

Castelul Huniazilor, cunoscut si sub numele de Castelul Corvinilor, Corvinestilor sau „cetatea aia misto de la Hunedoara” este situat in top 10 destinatii de basm a Europei si recent s-a dat drumul la acces in aripile superioara / turn, vesti bune pentru fanii de inaltimi.

A fost prima data cand am fost sus in turn si trebuie sa spun ca e mult de urcat pe niste scari micute si merita fiecare pas. Peste tot sunt expuse piese vechi din castel, imbracaminte, armuri, obiecte personale si arme. E o experienta de neuitat si recomand sa veniti in mod special cand e vreun festival pe aici. Nu veti regreta, deoarece va fi plin de cavaleri si domnite, poate si scene live action cu batalii pe cal. Am avut onoarea sa vad o astfel de piesa si m-am declarat fan pe viata.

Dupa o zi de turism prin judetul Hunedoara am venit inapoi in Deva si am stationat la Pizzeria Venetia, unde am mancat toti din aceeasi farfurie (o modalitate de-a lui Sebastian Bargau pentru a ne grabi procesul de imprietenire 🙂 – care a avut succes).

Vizită în HD 2015 este un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi Călin Bobora. Proiectul este sponsorizat de Fermele Ado, Gourmetgift, AquaSaraHotel Sarmis Deva, Aeroclubul Deva şi este susţinut de Primăria Oraşului Simeria şi Primăria Oraşului Deva.

102

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *